P129

Private House Weiermattring Brugg

The house is part of an estate of small terraced single-family houses. It was built in the early post-war period on the edge of the estate behind the barracks. The houses are grouped in staggered rows of threes perpendicular to Bruggerberg. The houses are divided by small garden spaces.


The houses are compact and the rooms are poorly arranged around a corridor which leads to the upper floor. A small kitchen, set away from the main corridor, is somewhat isolated from the main entrance and garden. 

Most of the residents sooner or later broke through the outer walls and sacrificed the garden space to enlarge the kitchen. This was the case for our property. 


The new family wanted the garden seating area to be enclosed. What became more important than the additional interior space per se, was that the kitchen would be directly connected to a living room. The intervention had turned the house on its head and the kitchen and living space was now the clear spatial center for the young family. 

The new room functions as a space with strong connections to both inside and outside. The deep windows overlook the garden and the terrazzo floor tiles and seating directly under the sloping roof add to this. A bay window in oiled oak invites you to sit at this interface. 

The clapboard timber cladding with the fluted cover profiles lovingly adopts the vocabularly of post-war modernism; it was painted with a mineral wood stain. The roof was insulated and covered with new inline solar panels.