P076

Reception building Kilchberg/ZH train station

The historicist station building of 1878 had been sensitively extended and redesigned in 1940 in the style of "moderate modernism", and since the 1950s the façade was kept in a light old pink. Later, plastic windows with wide frame joints and dark red aluminum shutters considerably clouded the original appearance. On the south side, the demolition of a waiting room under the canopy had left an incomprehensible gap. The counter operation on the first floor had recently been abandoned.

For strategic reasons, windows and shutters had to remain untouched during our intervention. For the façade, however, we chose a pale olive green, which harmoniously embeds the existing elements in the overall picture: Thanks to the higher contrast in tonal value, the windows draw as a whole, while the frames move into the background. The color of the shutters now complements the color of the façade and gains warmth.

Above: Section of the building façade before reconstruction and renovation.

In cooperation with the doctor, we have converted the first floor into a practice for general medicine. The former counter hall we formulated as an open waiting area. The unused space under the canopy was removed again and assigned to the practice as an additional examination room.

Client
Swiss Federal Railways SBB AG Real Estate Management Region East

Vulkanplatz 11, 8048 Zurich

Services Baumgartner + Partner
Overall management, architecture, construction management

Planning Team
Civil Engineer: HKP Bauingenieure AG, Zurich
Electrical Engineer: Mosimann & Partner AG, Zurich
HLKKS engineer: Reu GmbH, Langnau am Albis
Building physics and acoustics: Amstein + Walthert, Zurich

Realization November 2017 to July 2018
Construction costs (BKP 1-5) CHF 1.2 million